Hamnarna utmed Kustvägen Sydost

Resa med båt är ett trevligt sätt att färdas utmed kustvägen. Vi har tusentals båtägare varje år som reser med endast vinden som drivkraft, men det finns också mer motorburna båtägare. Vi har flera uppskattade gästhamnar, från Kristianopel i norr och ut till Stenshamn i söder.

Kristianopel

Kristianopel är en kustby med anor från 1600-talet. Samhället ligger innanför den historiska ringmuren, på samma plats nu som då och erbjuder förutom hamnen även en rad aktiviteter med affärer och caféer. Kristianopel marknadsförs som fjärran från ”motorvägar, hamburgerkedjor och konstgjorda vattenland”.

Hamnen används uteslutande för gästhamnsverksamhet. Det finns plats för 50 båtar angjorda med boj. Direkt i anslutning till hamnen finns det även ett kafé, en hamnkrog och ett flertal fiskebodar som används för mindre verksamheter. Kristianopel är den andra hamnen i Blekinge efter Karlskrona Stadsmarina som har kvalificerat sig för utmärkelsen Blå Flagg

Sandhamn

Sandhamns hamn ligger skyddad i Sandhamnsviken längst ut på Sveriges sydostligaste udde, i Karlskronas kommun. Hamnen byggdes på 1950-talet och består av tre pirar och har tidigare varit uteslutande en industrihamn.

Hamnen används både av fiskare och för gästhamnsverksamhet. Den innersta piren används för gästhamnsverksamhet och de två yttre är till för fiskenäringen. I direkt anslutning till hamnen finns små café/restaurang, gäststugor för uthyrning och restaurang.

Torhamn

Torhamns fritidsbåtshamn ligger på Sveriges fastlands sydostligaste udde i anknytning till byn Torhamn, Karlskronas kommun. Hamnen ligger även i närheten av Torhamn naturreservat som ligger längre ut på udden. Ett båtsällskap bedriver drift av hamnen och genomför bland annat utbildningsinsatser för dess medlemmar.

Torhamns hamn används som en fritidsbåtshamn till största del. I hamnen finns sommarcafé och totalt cirka 140 båtplatser, varav båtsällskapet nyligen har investerat i 40 platser. I hamnen finns cirka 20 gästplatser.

Stenshamn

DSC5344Stenshamn ligger i den yttersta delen av Karlskronas östra skärgård och är en av de större hamnarna i denna del av skärgården. Hamnen har några få fasta båtplatser och rymmer ca 30- 40 gästande båtar samt café/kiosk. Stenshamn binds samman med ön Utlängan genom en smal bro vars väg leder genom byn med dess Bullerby-liknande känsla. På öarna finns även en intresseförening som regelbundet anordnar hamnfester, valborgsmässofirande samt ett mycket uppskattat årligt opera-framträdande.

Då det inte finns många fast boende på Stenshamn och Utlängan används hamnen i stort sett som gästhamn och tilläggningsplats för skärgårdstrafiken.

Ungskär

Liten trevlig fiskehamn med gästhamn i östra delen av Karlskrona ytterskärgård norr om Utlängan.

 

10 juni 2015