Bröms och Höga sand

Violett runda 19km

Start från Kristianopel

Turens mål är fredstenen i Bröms, där det första mötet hölls den 8 februari 1645 som sedan ledde till freden mellan Sverige och Danmark.

Du cyklar från Kristianopel genom den lilla stadsgatan som sommartid doftar alldeles fantastiskt av alla rosor i trädgårdarna. Resan norrut tar dig förbi Avaskär som under medeltiden var en av Danmarks minsta städer. Vid gamla folkparken Masten tar du av till höger in på Norra Kustvägen, en trevlig väg med bondgårdar och odlade åkermarker. Efter någon km når du Höga Sand, ett naturreservat som är väl värt ett besök. Naturreservatet omfattar de sandiga och mestadels tallbevuxna delarna av litorinastrandvallen längs sträckan mellan Eriksholm och Trolleboda. Den naturliga processen med vindburen sand skapar unika livsmiljöer för växter och djur.

Efter Trolleboda tar du åter till höger och snart är du framme i Bröms. Mitt i den lilla bäcken hittar du ön som var ingenmans land och där fredsfördraget slöts.

Vid parkeringen kan du läsa om Brömsehus och ta en promenad till platsen där Brömsehus låg en gång i tiden. Längre upp på vägen finns en gårdbutik där du kan köpa förska grönsaker och glass.

På cykeln igen kör du tillbaka en bit och över E22 till Brömsebro. Där kan du köpa med dig otroligt god rökt fisk av alla slag, eller  kan du sitta en stund och avnjuta rejäla smörgåsar i den lilla fiskerestaurangen.

Vägen går nu åter över E22 mot Råsen och tillbaka till Norra Kustvägen som tar dig åter till Kristianopel.